144.000 wetenden

Wie zijn de “wetenden”? Misschien ben jij er een, of ik... Het klinkt een beetje als alwetend, maar dan light. Een groot deel vanmijn leven vraag ik mij af hoe ik sommige dingen weet terwijl ik ze niet geleerd heb. Ik verbaas me over de gedachten en gevoelens die ik krijg bij het aanschouwen van de wereld. Hoe zit het systeem in elkaar, wat doen de wereldleiders en hoe denkt de massa. Alles draagt bij aan het ontwaken van het weten.

Maar goed, weten is 1, kunnen is 2 en doen is 3. Bij 2 en 3 haak ik al af, want dat is precies iets wat ik niet weet. Al met al heb ik er vrede mee dat het bij weten blijft. Weten hoe het eigenlijk zou moeten met deze mooie planeet met zijn verbluffende schoonheid in alles wat leeft en niet. Door de tijd zijn er heel wat profeten geweest die gehint hebben op het bestaan van wetenden. Sommigen zeggen dat het er 144.000 zouden moeten zijn. Anderen noemen geen getal maar zeggen dat er genoeg moeten zijn om een transitie door te maken als planeet en zijn meest impact hebbende bewoner; de mens.

De niet-wetende mens is op een ramkoers met het bestaan, vind ik. De wetenden weten wat er fout gaat en hoe het eigenlijk zou moeten. En dan is er een groep die er tussen in zit. Zal ik ze twijfelaars noemen? Ze hebben de potentie om te ontwaken richting wetende.


Planeetbestuur nu Er zijn systemen en leiders in de wereld. Bijvoorbeeld de economie. Die regelt het verschil in bezit. Het is een spel om meer te krijgen. De winnaars bepalen hoe dingen gaan. Ook geld is niet weg te denken, zelfs als je het bitcoin noemt. We zitten behoorlijk vast in dat systeem, want ook de wetenden hebben nog geen weg uit het systeem kunnen bedenken. Die weten alléén hoe het zou moeten zijn.

Sciencefiction Het zou me niet verbazen als veel sciencefictionschrijvers wetenden zijn. Zij verhalen over utopische en dystopische bestaansvormen, als leidraad of afschrikwekkend voorbeeld. De wetenden die dit lezen kunnen ermee op zoek gaan naar hun eigen beeld over hoe de planeet zou moeten zijn. Ik beperk het maar even tot deze planeet.

Kinderen Misschien staan die veel dichter bij het weten dan volwassenen. Ze voelen nog niet de drang om mee te gaan. Later ontwikkelen ze handigheid om dingen te bereiken in het systeem, en gaan ze mee in het spel. Het weten raakt bij velen in de vergetelheid. Het lastige is dat je weten je niks lijkt te brengen omdat je er nog niks mee kan. Toch ben ik er van overtuigd dat het weten er wel is, onbewust, onderbewust, en dat het weten op de deur gaat kloppen.

Planeetbestuur in de toekomst Vraag maar eens aan mensen wat ze denken over de toekomst van de planeet. Opeens weten heel veel mensen daar een antwoord op. Denk aan minder CO2 en andere broeikasgassen. Zou dat een kenmerk zijn van een wetende? Ik vrees dat het niet genoeg is. Het is het oppervlakkige bewustzijn dat spreekt, gevoed door scholen, media en referentiekaders. Deze goedbedoelende mensen willen constructief meedenken en doen. Ze zijn wellicht veganist, wonen in een tinyhouse en hebben geen auto. Maar zijn het wetenden? Kan, maar het is niet zeker. Vraag maar eens door hoe ze denken dat de wereld moet veranderen. Ja de politiek dit en de regering dat en belasting zus en subsidie zo. Het zijn stuk voor stuk fijne en constructieve gedachten en het is belangrijk dat die er zijn. Toch is dit niet de taal van de wetenden, denk ik.

De wetenden putten uit een ander referentiekader. Dit vind ik het moeilijkst om te beschrijven. Het is een concept van balans in het bestaan op deze planeet. Alle beslissingen en alle wetten worden gedaan vanuit die gedachte. En het mooie: Iedereen is het er mee eens. Men hoeft geen uitleg en niemand schiet in de verdediging. Er is een bestaansbasis voor iedereen. Men helpt elkaar wereldwijd. Daarnaast zijn er extra’s, en beloningen voor inspanningen. Er zijn ook beperkingen die iedereen begrijpt. Dingen doen die impact hebben op het bestaan, worden weloverwogen gedoseerd en ongeveer altijd gecompenseerd. Men handelt vanuit een zuiver bewustzijn en verantwoordelijkheidsgevoel.

Ik zie geen weg in stapjes vanaf het nu naar dit concept. Het is een te groot verschil. Ik zie wel een mogelijkheid van evolutie, waarin opeens van de ene dag op de andere mensen het concept begrijpen, het logisch vinden en geen uitleg meer nodig hebben. Bestuur is dan een faciliterend orgaan, dat de administratie bijhoudt. Want ook binnen het concept zijn er ontelbare mogelijkheden die het leven fijn en boeiend maken.

Kritische massa Wetenden bouwen aan de nieuwe bestaansvorm. Ze voelen hem in alle zuiverheid aan. Hun instrumenten zijn niet de discussie of het debat. Daar weten ze eigenlijk geen raad mee. Ze werken liever als lichtwerker of mediterend aan het zuivere concept. Opdat het kan ontstaan. Het is een vorm van creatie die mijns inziens dichter bij die van de schepper ligt dan bij de mens. Er zijn mensen die het relateren aan een bepaalde hogere frequentie. Zou kunnen, geen idee.

Waar staan we nu? Zijn we er bijna of nog niet op de helft? Ik weet het echt niet. Maar het weerhoudt me er niet van om het idee kracht en licht te geven. We ontmoeten vaak de juiste mensen op ons levenspad, die we met of zonder woorden kunnen inspireren.

73 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven