Gezond voelen


“Gezondheid” kreeg ik te horen wanneer ik in bijzijn van iemand nieste voor de Corona pandemie. Tegenwoordig kijkt men argwanend: “Voel je je wel goed, geen klachten?”

Ik durf nauwelijks te niesen of mijn neus op te halen in het openbaar. En dat terwijl ik mijzelf juist heel goed voel. Weet ook dat wanneer ik klachten heb, ik er niet op uit moet gaan. Dit laatste lijkt tegenwoordig niet meer je eigen verantwoordelijkheid te zijn.


Een virus dat je niet kunt zien zorgt voor angst. Angst die niet wordt weggenomen door het communiceren van besmettings-cijfers of strenge maatregelen, wel voor stress zorgt.


Ik vind het jammer dat er geen gezondheidsprogramma’s zijn die voorlichting geven over hoe belangrijk het is naar je lichaam te luisteren en daar naar te handelen.


Zelf voel ik iedere ochtend bij mijzelf hoe ik mij voel, daarna ga ik pas iets doen. Bij mijzelf inchecken, kost een paar minuten, maar levert mij zoveel op. In mijn hoofd kan ik

van alles bedenken maar mijn lichaam vertelt mij

hoe ik er echt aan toe ben. Even kort checken zorgt voor zoveel fitheid!


Toch weet ik dit pas sinds kort. Tot een jaar geleden werkte ik als zorgbestuurder meer dan zestig uur per week. Ik luisterde vooral naar mijn hoofd en slecht naar mijn lichaam. Gelukkig ben ik gezegend met veel levensenergie en een man die met beide benen op de grond staat. Hoe meer stress ik kreeg, hoe meer hij mij dwong rust te nemen en geen wijntje te pakken om te ontspannen. Ik voelde gelukkig op tijd dat ik niet goed bezig was.


Sinds een half jaar ben ik gestopt met mijn werk als bestuurder. Ik volg nu de opleiding tot Levenstherapeut aan de School of Life. Leer op school en in therapie eindelijk echt naar mijn lichaam luisteren en niet door te ploeteren. Ik geloof altijd al in het zelfhelende vermogen van mijn lichaam maar was onrustig. Het is nu zo fijn te merken hoe snel klachten wegtrekken door er met aandacht bij te zijn, er naar toe te ademen. Door veel bewuster keuzes te maken in wat mijn lichaam nodig heeft, ben ik op alle niveaus beter in balans.


En dat gun ik iedereen. Bij jezelf voelen wat je lichaam nodig heeft, in plaats van meteen met klachten naar de huisarts of een specialist gaan. Vertrouwen op je eigen gevoel in plaats van anderen je laten vertellen wat jij nodig hebt. Dit vraagt een andere manier van omgaan met gezondheidszorg.


Ik droom van nieuwe gezondheidszorg waarbij men niet alleen kijkt naar de lichamelijke gezondheid. Dat de politiek tijd en geld steekt in bewustwording en scholing van gezond zijn door gezond voelen. Fysiek, mentaal, emotioneel, spiritueel en sociaal welbevinden in balans belangrijk zijn. Een wereld waarin wij mensen weer eerst bij onszelf leren voelen voordat wij iets door een specialist laten vinden.


Dat vraagt anders denken, tijd en geld investeren in mensen leren - jong en oud- naar hun eigen lichaam te luisteren. Angst wegnemen en met vertrouwen leren leven vanuit je hart in plaats van je hoofd.


Als lid van De Nieuwe Mens wil ik graag samen met anderen aan deze bewustwording werken. Wie doet er mee?


258 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven